flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Введення суду в оману щодо фактичних обставин справи: позиція КАС ВС

04 січня 2024, 12:23

КАС ВС зазначив, що відповідно до частини першої статті 249 КАС України суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб`єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

Підставою для постановлення окремої ухвали є виявлення порушення закону і встановлення причин та умов, що сприяли вчиненню порушення. Відтак, окрема ухвала може бути постановлена у разі, коли під час судового розгляду справи встановлено певне правопорушення. Юридична кваліфікація правопорушення судом не здійснюється. Водночас, суд може в окремій ухвалі зазначити, елементи якого складу правопорушення слід перевірити.

Аналізуючи викладене, обов`язковими умовами для постановлення окремої ухвали є порушення закону чи іншого нормативно-правового акту із чітким зазначенням такої норми та обґрунтування у чому саме полягає таке порушення.

За обставин даної справи, пенсійним органом було підроблено підпис особи у розписці повідомленні та введено суд в оману, що могло призвести до порушення конституційних і соціальних прав позивача.

Верховний Суд звернув увагу, що приписами статті 44 КАС України визначено, зокрема, що за введення суду в оману щодо фактичних обставин справи винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Отже, якщо під час розгляду справи встановлено факт свідомого, умисного порушення прав особи, суд має підстави для постановлення окремої ухвали.

Постанова КАС ВС 580/4100/22 від 26.12.2023 року - https://cutt.ly/HwG6xyyk