flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Можливість звільнення платника від виконання податкових обовʼязків під час війни: позиція КАС ВС

22 лютого 2024, 11:12
КАС ВС вказав, що аналіз положень Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником обов'язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК України, затвердженого наказом Мінфіну від 29 липня 2022 року №225, вказує на те, що його прийняття зумовлено необхідністю підтвердження платниками можливості чи неможливості своєчасного виконання податкового обов'язку щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності тощо.
 
Метою такої процедури є убезпечення платників, які постраждали від збройної агресії російської федерації у зв'язку з об'єктивною неможливістю виконати свої податкові обов'язки щодо своєчасного подання звітності, сплати податків тощо.
 
Платник податків, який у зв’язку із проведенням бойових дій втратив можливість провадити господарську діяльність, отримувати дохід від підприємницької діяльності та/або втратив основні засоби для ведення такої господарської діяльності не може бути притягнутий до відповідальності у зв’язку з невиконанням податкових обов’язків.
 
Однак, КАС ВС звернув увагу, що для звільнення платника від виконання податкових обов’язків обставини неможливості своєчасного виконання податкового обов’язку мають бути реальними та об’єктивними, а не формальними.
 
За обставин даної справи, позивач указав, що територія міжнародного аеропорту, де провадиться господарська діяльність, зазнала значних руйнувань під час ракетних ударів і перебуває під постійною загрозою, тому було подано заяву про відсутність можливості виконання податкового обов’язку через недостатність у юридичної особи фактичних та економічних можливостей виконувати податкові обов’язки. Тим часом, платник податків не надав відповідних доказів на підтвердження вказаної обставини ані до контролюючого органу, ані до суду.
 
Таким чином, КАС ВС дійшов висновку, що під час винесення спірного рішення податковий орган діяв на підставі та у спосіб, передбачені чинним законодавством України, відтак правові підстави для задоволення позовних вимог відсутні.
 
Постанова КАС ВС №160/19575/22 від 04.10.2023 року: https://cutt.ly/hwBBsL7u