flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апостроф проти електронних лікарняних

11 листопада 2021, 12:46

 

Напевно вже час започаткувати хештег #пронаболіле або які ще новели у роботі на нас чекають... Як відомо, у червні 2021 року в Україні було запущено електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність (е-лікарняні). Протягом червня-серпня 2021 року тривав перехідний період впровадження е-лікарняних, згодом він був ще продовжений до 1 жовтня 2021 року. Остаточно перехід на електронні лікарняні відбувся саме 1 жовтня 2021 року.

Проте, впроваджена депаперизація лікарняних містить суттєві недоліки, які потребують негайного вирішення.

Так, база даних Пенсійного фонду і база даних е-лікарняних медичних закладів містить один тип апострофа, а база даних Фонду соціального страхування не підтягує такі лікарняні тому, що у них іншій тип апострофу.

В підсумку всі особи, в прізвищі яких є апостроф, фактично не в змозі користуватись е-лікарняними через відмову приймати їх у роботодавців органами соцстраху.

І у такому випадку, не зважаючи на масштабність даної проблеми, це змушує таких осіб звертатись до сімейних лікарів за довідкою, яка б підтверджувала правильність написання прізвища, хоча до повноважень сімейних лікарів засвідчення написання правильності прізвища та засвідчення паспортних даних особи взагалі не входить.

Парадоксально, що для користування послугами діджіталізації, громадяни змушені надавати купу паперових документів - що ніяк не спрощує процес цифрової трансформації у сфері охорони здоров'я.

Ситуація є критичною, оскільки це стосується не конкретної особи, а носить масовий характер. Втім, гарячі лінії Фонду соцстраху та Мінцифри через перезавантаженість недоступні. Тож нам, роботодавцям, нічого не залишається, як писати про свої проблеми у соціальних мережах.

 

Джерело: Українське право