flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cтроки звернення до суду у позовах про невиплату грошової компенсації за неотримане речове майно військовослужбовця: Позиція КАС ВС

23 листопада 2023, 11:47

КАС ВС зазначив, що  у розумінні пункту 17 частини першої статті 4 КАС України військова служба є публічною службою і згідно з висновками, зробленими Верховним Судом у складі судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Касаційного адміністративного суду у постанові від 30 листопада 2020 року в справі №480/3105/19, речове майно військовослужбовця може бути різноманітним і його не можна ототожнювати із заробітною платою (грошовим забезпеченням) військовослужбовця.

Спеціальним строком для звернення до адміністративного суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби є місячний строк, установлений частиною п’ятою статті 122 КАС України.

КАС ВС звернув увагу, що у позовах про невиплату грошової компенсації за неотримане речове майно особа є обізнаною з часу її звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу військової частини.

Приписами статті 123 КАС України визначено, що у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Разом із тим, як неодноразово наголошував Верховний Суд, аналізуючи приписи статті 123 КАС України, ця стаття передбачає, що передумовою настання відповідних наслідків для позивача є надання йому можливості скористатися правом подати заяву про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку, ніж ті, які були ним наведені у попередній заяві та визнані судом неповажними.

Правила процесуального закону, щодо надання можливості позивачеві подати заяву про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку, підлягають застосуванню як на стадії відкриття провадження у справі, так і на стадії розгляду справи після відкриття провадження.

 

Постанова КАС ВС 140/2568/22 від 31.10.2023 року - https://cutt.ly/7wIg1k8e