flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обов’язок адвоката, який здійснює свою діяльність індивідуально, скріплювати ордер власноручним підписом: Позиція КАС ВС

14 грудня 2023, 11:52

КАС ВС зазначив що, за змістом абз. 2 ч. 8 ст. 18 КАС України особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, подають процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, з використанням власного ЕЦП, прирівняного до власноручного підпису відповідно до ЗУ «Про електронний цифровий підпис», якщо інше не визначено цим Кодексом.

П. 9 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, передбачено, що Ордер, що видається адвокатом, який здійснює свою діяльність індивідуально, підписується адвокатом та посвідчується печаткою адвоката (за її наявності).

29 квітня 2022 року Рада адвокатів України ухвалила рішення № 45 «Про внесення змін до Положення № 41 про ордер на надання правничої (правової) допомоги», яким доповнено Положення, зокрема, п. 10 новим абзацом наступного змісту: «Під час дії воєнного стану на території України дозволяється видача адвокатським бюро/адвокатським об`єднанням ордеру без скріплення його печаткою юридичної особи та без підпису керівника адвокатського об`єднання, адвокатського бюро.

КАС ВС дійшов висновку що, представник Укртрансбезпеки у даній справі зверталась до суду не від адвокатського бюро або від адвокатського об`єднання, а індивідуально, тому вимоги п. 10 рішення Ради адвокатів України від 29 квітня 2022 року № 45 не підлягають застосуванню у цьому випадку.

Отже, власноручний підпис адвоката, є обов`язковим реквізитом ордеру при зверненні до суду індивідуально.

Постанова КАС ВС №466/862/22 від 07.12.2023 року: https://cutt.ly/twSi76YM