flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звільнення держслужбовця у звʼязку з наявністю громадянства рф: позиція КАС ВС

18 січня 2024, 09:33

КАС ВС вказав, що згідно п. 2 ч. 1 ст. 84 ЗУ «Про державну службу», підставами для припинення державної служби у зв`язку із втратою права на державну службу або його обмеженням є, зокрема, встановлення факту наявності у державного службовця громадянства іноземної держави або набуття державним службовцем громадянства іноземної держави під час проходження державної служби.

При цьому, за правилами ч. 2 ст. 84 цього Закону, у випадках, зазначених у п. 1-4, 6 ч. 1 цієї статті, суб`єкт призначення зобов`язаний звільнити державного службовця у 3-денний строк з дня настання або встановлення факту, передбаченого цією статтею, якщо інше не встановлено законом, а у випадку, зазначеному у п. 5 ч. 1 цієї статті, - у порядку, визначеному ст. 32 цього Закону.

Отже, законодавець визначив імперативний обов`язок суб`єкта призначення звільнити державного службовця у разі набуття таким службовцем іноземного громадянства. При цьому будь-які додаткові процедури/механізми для звільнення державного службовця законодавством не передбачені.

ВС зауважив, що встановлення наявності в особи публічної служби громадянства країни агресора (російської федерації) за сучасних реалій, може шкодити національній безпеці нашої держави, і такі особи, за беззаперечного встановлення відповідних фактів, не повинні бути залучені до виконання функцій держави, та відповідно підлягають звільненню на підставі п. 2 ч. 1 ст. 84 ЗУ «Про державну службу».

Проте, задля підтвердження легітимності втручання у конвенційні права такої особи, суд (в тому числі апеляційний) не обмежений додатково досліджувати факти та обставини справи, що необхідні для прийняття законного та обґрунтованого рішення.

Постанова КАС ВС №640/19582/21 від 09.01.2024 року: https://cutt.ly/pwKUz87J