flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повернення позовної заяви з підстав невідповідності зазначених у позові сторін та інших учасників справи: позиція ВП ВС

15 лютого 2024, 10:29

Повернення позовної заяви з підстав невідповідності зазначених у позові сторін та інших учасників справи: позиція ВП ВС

ВП вказала, що норма п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС, якою вимагається зазначення в позовній заяві сторін та інших учасників справи, не може тлумачитися ширше, ніж її буквальний зміст.

Звертаючись до суду, особа зазначає в позовній заяві сторін та інших учасників справи, а також передбачену цією нормою інформацію щодо них. Визначення ж належних учасників справи є питанням правосуддя, що вирішується в судовому процесі.

Так, ч. 3 ст. 48 КАС встановлено, що, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, то суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі в ній співвідповідача.

Таким чином, незважаючи на те, що невідповідність зазначених у позовній заяві відповідача у справі та суб`єкта владних повноважень потребує усунення, це не може бути підставою для повернення позовної заяви. Така невідповідність лежить у площині визначення належного відповідача у справі і підлягає усуненню в порядку, встановленому статтею 48 КАС.

Постанова ВП ВС №320/14843/23 від 25.01.2024 р.: https://cutt.ly/RwVOCbnq