flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Межі повноважень Президента України на звільнення військовослужбовця: позиція ВП ВС

07 березня 2024, 11:19

ВП ВС зазначила, що згідно із ч. 7 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» №2232-XII звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

Так, порядок проходження громадянами України військової служби у ЗСУ визначається Положенням №1153/2008. За змістом п.п. 2 п. 225 розділу ХІІ Положення №1153/2008 звільнення військовослужбовців із військової служби здійснюється під час дії особливого періоду (з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації) - на підставах, передбачених ч. 3;  п. 2 ч. 4;  п. 3 ч. 5  та  п. 3 ч. 6 ст. 26 Закону №2232-XII:

1) у військових званнях до підполковника (капітана 2 рангу) включно за всіма підставами - командирами корпусів та командувачами військ оперативних командувань і посадовими особами, які відповідно до Дисциплінарного статуту ЗСУ прирівняні до них;

2) у військових званнях генерала (адмірала) та прирівняному до них згідно із п. 3 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ від 4 червня 2020 року №680-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців» військовому званні - Президентом України.

Разом з тим, Конституція України та Закон №2232-XII не містять положень, відповідно до яких Президент України уповноважений ухвалювати рішення про звільнення військовослужбовців з військової служби, окрім рішень про звільнення військовослужбовців, яким присвоєно військові звання генерала (адмірала) та прирівняного до них військового звання (вище командування Збройних Сил України, інших військових формувань).

Отже, незалежно від підстав звільнення військовослужбовця з військової служби Президент України, реалізуючи надані йому повноваження як Верховного Головнокомандувача ЗСУ, уповноважений звільняти з посад виключно вище командування ЗСУ, інших військових формувань. Звільнення військовослужбовців, яким не присвоєно військові звання генерала (адмірала) та прирівняного до них військового звання, перебуває поза межами повноважень Президента України, визначених Конституцією України.

Постанова ВП ВС № 990/175/23 від 29.02.2024 року: https://cutt.ly/ww1cIWBw