flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Можливість судового оскарження правомірності дій районного ТЦК: позиція КАС ВС

04 квітня 2024, 13:23

Так, у справі виник спір у зв`язку із діями ТЦК, які полягали у затриманні, доставленні до приміщення та примусовому направленні позивача на медичний огляд ВЛК, а також примушуванні до вказаного огляду з позбавленням можливості без такого огляду покинути приміщення ТЦК, не зважаючи на пред’явлення позивачем довідки та витягу з наказу Мінекономіки про його бронювання та перебування у місті Львів у зв`язку із службовим відрядженням.

Предметом спору у цій справі є правомірність дій районного ТЦК, які полягають у направленні позивача на медичний огляд ВЛК та врученні йому повістки на відправку, а також зобов`язання районного ТЦК утриматися від вчинення дій, спрямованих на призов позивача на військову службу під час мобілізації.

Окружний адміністративний суд ухвалою, яку залишено без змін постановою апеляційного адміністративного суду, у відкритті провадження у цій справі відмовив. Ухвалюючи такі рішення, суди, посилаючись на правові висновки викладені у постанові КАС ВС від 08.09.2022 року у справі № 300/1263/22, виходили з того, що даний спір не підлягає розгляду як у порядку адміністративного судочинства, так і в судовому порядку взагалі.

Натомість, КАС ВС у постанові від 07 березня 2024 року по вказаній справі зазначив, що ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21 жовтня 1993 року №3543-ХІІ передбачена відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. Згідно цієї статті не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, зокрема, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому КМУ.

Направляючи справу для продовження розгляду до суду 1-ї інстанції, КАС ВС вказав, що висновки судів попередніх інстанцій щодо того, що цю справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства є передчасними.

Постанова КАС ВС № 520/26066/23 від 07.03.2024 року: https://cutt.ly/8w8mSIUC