flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адміністративні правопорушення, за вчинення яких військовослужбовця може бути позбавлено щомісячної додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану: позиція КАС ВС

18 квітня 2024, 13:31

В рамках спірних правовідносин у справі КАС ВС мав дати відповідь на питання чи можна військовослужбовцю не виплатити додаткову винагороду у зв`язку з вчиненням адміністративного правопорушення - домашнього насильства, відповідальність за яке встановлено ст. 173-2 КУпАП.

ВС зазначив, що питання невиплати військовослужбовцю додаткової винагороди у зв'язку з вчиненням адміністративного правопорушення Постанова КМУ від 28.02.2022 року №168 не врегульовує.

На час виникнення спірних правовідносин питання невключення до наказів виплати додаткової винагороди військовослужбовців у разі вчинення інших дій (бездіяльності), які мають ознаки адміністративного або кримінального правопорушення - за місяць, у якому здійснено таке правопорушення, було врегулювано лише зазначеним рішенням Міністра оборони України №248/1298 від 25 березня 2022 року. У п. 10 рішення Міністра оборони України встановлено, що до наказів про виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000,00 грн або 30 000,00 грн не включаються військовослужбовці, у разі вчинення інших дій (бездіяльності), які мають ознаки адміністративного або кримінального правопорушення - за місяць, у якому здійснено таке правопорушення.

Враховуючи те, що правовий статус військовослужбовців України визначається нормативно-правовими актами, які регламентують його права та обов`язки, пов`язані з проходженням військової служби, а також встановлюють юридичні гарантії та механізми охорони та захисту правового статусу, КАС ВС виснував, що передбачене Постановою №168 грошове забезпечення військовослужбовців пов'язане саме із виконанням обов'язків військової служби, відповідно невиплата додаткової винагороди як складової грошового забезпечення, повинна бути пов'язана із виконанням/невиконанням військовослужбовцями обов`язків саме військової служби, а не поза межами її здійснення.

Отже, п. 10 рішення Міністра оборони України від 25 березня 2022 року №248/1298, яким передбачено умову невключення до наказів про виплату додаткової винагороди військовослужбовців у разі вчинення інших дій (бездіяльності), які мають ознаки адміністративного або кримінального правопорушення, слід пов'язувати з проходженням військової служби.

Таким чином, військовослужбовця може бути позбавлено додаткової винагороди у разі вчинення ним адміністративного правопорушення пов'язаного із проходженням військової служби, а не за адміністративне правопорушення, відповідальність за яке встановлено ст. 173-2 КУпАП (тобто на загальних підставах).

Постанова КАС ВС № 560/7178/22 від 20.03.2024: https://cutt.ly/Aw5df21i