flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсутність конституційного механізму участі Президента України в процедурі виконання судових рішень: позиція ВП ВС

18 липня 2024, 09:45

Так, ВП ВС вказала, що особливості провадження у справах щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності ВРУ, Президента України, ВРП, ВККСУ визначені у ст. 266 КАС України. Правила цієї статті поширюються на розгляд адміністративних справ, зокрема, щодо законності дій чи бездіяльності ВРУ, Президента України, ВРП, ВККСУ (п. 2 ч. 1 вказаної статті).

У цій справі позивач звернувся з позовом до Президента України, у якому просив визнати протиправною бездіяльність Президента України та зобов`язати його видати указ на виконання Конституції України та законів України про виконання постанов суду від 17 листопада 2006 року, 17 жовтня 2012 року та 04 листопада 2022 року в повному обсязі головою правління Пенсійного фонду України. Тобто, позивач у межах цього провадження оскаржує бездіяльність Президента України як суб`єкта владних повноважень і просить суд зобов`язати відповідача вчинити дії, спрямовані на усунення порушень прав позивача, які, на його переконання, Президент України зобов`язаний вчинити як гарант додержання Конституції України.

ВП ВС звернула увагу, що повноваження Президента України визначені ст. 106 Конституції України, перелік яких є вичерпним. Конституція України не передбачає участі Президента України в процедурі виконання судових рішень. Президент України (як і інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи) повинен дотримуватися встановленого у ст. 19 Конституції України правового порядку, відповідно до якого зазначені суб'єкти зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Отже, ВП ВС виснувала: незважаючи на те, що Президент України на підставі ст. 104 Конституції України склав присягу, за змістом якої зобов`язався обстоювати права і свободи громадян, оскільки в тексті цієї ж присяги Президент України зобов`язався додержуватися Конституції України, якою механізм його участі в процедурі виконання судових рішень, обов'язкових на всій території України, з метою захисту прав та свобод громадян не передбачений.

Постанова ВП ВС №990/61/24 від 04.07.2024 року: https://cutt.ly/4ejtFnZp