flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Лариса Зуєва провела виїзну лекцію для студентів НУ "ОЮА" на тему: «Альтернативні способи вирішення спорів»

18 жовтня 2024, 11:08
Лариса Зуєва, національна експертка Проєкту ЄС «Право-Justice», докторка педагогічних наук,к.ю.н., медіаторка, суддя 5ААС у відставці, у приміщенні П’ятого апеляційного адміністративного суду провела виїзну лекцію для студентів Факультету адвокатури та антикорупційної діяльності НУ "ОЮА" на тему: «Альтернативні способи вирішення спорів». Захід, що відбувся у форматі живого спілкування, став ключовим моментом у підготовці нової генерації юристів, особливо в контексті сучасних викликів євроінтеграції.
 
Під час лекції відбулася жвава дискусія, де студенти мали можливість зануритися в найактуальніші аспекти альтернативного вирішення спорів, зокрема:
- Медіація - інструмент, що все більше стає трендом у правовій сфері, та її беззаперечні переваги.
- Арбітраж як ефективна позасудова форма врегулювання спорів та його принципові відмінності від медіації.
- Процедура врегулювання спору за участю судді «без мантії», яка викликає значний інтерес серед правників.
- Практичні кейси, що ілюструють ефективність альтернативних способів вирішення спорів у різних галузях юриспруденції.
 
Нагадуємо, що у 2019 році голова 5ААС підписав меморандум про співпрацю з Українською академією медіації та з цього часу у суді функціонує кімната медіації, яка стала майданчиком не тільки для альтернативного вирішення адміністративних спорів, а й для вирішення спорів з інших юрисдикцій.
 
Лариса Зуєва зазначила: «Майбутнє цивілізованої держави – це розвиток альтернативних способів вирішення спорів. Глибоке розуміння цих інструментів дасть майбутнім правникам конкурентну перевагу, дозволяючи їм реалізовувати свої знання на найвищому рівні. Я впевнена, що подібні заходи значно допоможуть студентам визначитися з майбутньою спеціалізацією».
 
5ААС відкритий до новітніх підходів у юридичній освіті, активно підтримує інноваційні методи навчання та інтегрує їх у свою діяльність, формуючи нове покоління висококваліфікованих юристів, здатних відповідати викликам часу.