flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-конференція голови 5ААС Олександра Джабурія

27 червня 2019, 17:05

"Система правосуддя постійно змінюється, оновлюється відповідно до потреб суспільства. В умовах сучасного державного реформування перед судами постає один з найголовніших запитів – забезпечення прозорості та відкритості здійснення правосуддя, а також максимальна участь у діалозі з громадськістю. Адже першочергове завдання суду – захист порушених прав та свобод.

Необхідно сказати декілька слів про статистику та показники роботи 5ААС за п’ять місяців 2019 року. Отже, що якщо порівнювати цьогорічні дані з показниками аналогічного періоду 2018 року попередника 5ААС -  Одеського апеляційного адміністративного суду , то у 2019 році спостерігається тенденція збільшення кількості справ на 14,3%, що знаходились в провадженні суду, а також збільшення кількості розглянутих справ на 19,2%.

Вбачається значне збільшення навантаженням на одного суддю 5ААС, що беззаперечно обумовлено надходженням на розгляд більшої кількості справ так і меншою кількістю суддів, що здійснювали правосуддя.

Як ви знаєте, на 30 червня 2019 року відповідно до постанови ЦВК від 20 квітня 2019 року № 846 призначено перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів. Початок виборчого процесу оголошено з 11 травня 2019 року.

Також, відповідно до Указу Президента України від 21 травня 2019 року №303/2019 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів», початок виборчого процесу оголошено з 24 травня 2019 року. Так, голосування відбудеться 21 липня 2019 року.

Тому, задля забезпечення дотримання законності та захисту виборчих прав громадян України, в 5ААС встановлено особливий режим роботи для суддів і працівників апарату в позаробочий час, святкові і неробочі дні, а також напередодні та в день виборів.

На час виборчого процесу затверджено графік чергування працівників суду, відповідно до якого, 5ААС працюватиме щодня до 24 години (у позаробочий час, а також у святкові і неробочі дні – у режимі чергувань).

Також, відбулася серія круглих столів з представниками ОSCE, ENEMO та International Republican Institute. Фокус спілкування було зосереджено на основних тенденціях та спорах, що виникають під час виборчого процесу, організації роботи суду та особливостях розгляду виборчих справ.

До речі, слід зазначити, що на початку 2019 року відбулася найголовніша подія – переїзд 5ААС до нового сучасного приміщення, що складається з двох корпусів. У першому (адміністративному) розташовані виключно суддівські офіси, що унеможливлює зв'язок суддів з випадковими відвідувачами. У другому ж розташовані зали судових засідань, конференц-зали та розміщений апарат суду.

Зали судових засідань обладнані за останнім словом техніки, наразі планується впровадження європейської системи безпеки розпізнавання облич. Місткість декількох залів судового засідання дозволяє безперешкодно та комфортно розмістити бажаючих бути присутніми на засіданнях. Також, з метою забезпечення безпеки відвідувачів та співробітників у суді здійснюється відео-спостереження.

Крім того, створено спеціально обладнані конференц-зали, які створюють комфортні умови для розташування більш ніж 200 осіб та які можуть слугувати навіть в якості майданчиків для експозицій. Нещодавно, 5ААС прийняв морську експозицію фото-художника Василя Бабенко, яку ви наразі маєте змогу спостерігати на 3 поверсі корпусу Б.

Одним із напрямків роботи суду, який стрімко розвивається, є забезпечення конфіденційності, цілісності та доступності інформації. Саме тому, окремо створено відділ комп’ютерного забезпечення та технічного захисту інформації, який здійснює цілий комплекс заходів, спрямованих на захист даних.

Окрім вже звичних днів відкритих дверей та уроків справедливості, 5ААС запропоновував до уваги декілька просвітницьких проектів:

  • «Як підвищити довіру до суду?» - конкурс письмових робіт, де кожен з учасників запропонував власне бачення формування іміджу суду та заходи, що сприятимуть налагодженій комунікації з суспільством. (деякі з них вже на стадії розробки).
  • «Слухається справа» - спільний навчальний проект з НУ ОЮА в форматі модельних судових засідань, тобто студенти мають змогу взяти участь у процесі з розподіленням ролей, вивчають кейс та пропонують власні позиції.
  • «Ваша думка важлива» - серія опитувань для суддів, працівників апарату та відвідувачів суду з метою підвищення ефективності, оптимізації робочого часу, комфорту перебування у суді. Іншими словами, за допомогою опитувань, ми визначали, чого не вистачає у суді.
  • «Лайфхаки для виборців» - на офіційному сайті суду створено спеціальний підрозділ зі збіркою корисних матеріалів з нормативною базою, особливостями розгляду судом виборчих спорів та ін. Низка статей, які будуть корисні кожному відповідальному виборцю.
  • «Суд Зсередини» - 5ААС – перша судова установа, яка продемонструвала свій робочий тиждень в форматі реального часу в stories FB без усіляких постановок. Метою Суду Зсередини було охопити увесь шлях справи з відділу діловодства до відділу аналітично-статистичного забезпечення суду"