flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Висловлюємо занепокоєння щодо хвилі мінувань в Одесі

11 липня 2019, 18:09

Повідомляємо, що останнім часом почастішали випадки хибних мінувань. «Мінують» торгові центри, вокзали, пологові будинки, лікарні, будівлі державної влади та місцевого самоврядування, суди та ін.

Так, за минулий тиждень робота П’ятого апеляційного адміністративного суду була призупинена 5 разів.  Керівництвом суду вживалися усі необхідні заходи, направлені на забезпечення оперативного реагування щодо таких повідомлень та екстрену евакуацію працівників та відвідувачів. Варто зазначити, що жодного разу інформація про замінування будівлі суду не була підтверджена, вибухових пристроїв не виявлено.

Слід наголосити, що такого роду "повідомлення" не тільки порушують законодавство України, заважають звичному режиму роботи, але й зазіхають на права та свободи громадян, не кажучи вже про психологічний вплив на людей та ризик для їх життя.

Відповідно до ст. 259 Кримінального кодексу України, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, – карається позбавленням волі на строк від 2 до 6 років. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, – карається позбавленням волі на строк від 4 до 8 років.

Також, порушення статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб» тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.