flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судове врядування та Конституціоналізм: синергія заради ефективності

28 вересня 2020, 13:46

 25 вересня 2020 року відбувся ІІ Одеський Конституційний форум «Судове врядування та Конституціоналізм: синергія заради ефективності».

 5ААС представили голова суду Олександр Джабурія, судді Олександр Кравець та Лариса Зуєва.

 Форум присвячено обговоренню наступного переліку питань:

  • стратегічне бачення розвитку інститутів суддівського самоврядування;
  • незалежність суду: наука і практика;
  • адміністрування та фінансування судів, новий територіальний устрій та навантаження;
  • судове адміністрування.

 Під час привітання учасників Форуму голова 5ААС Олександр Джабурія відзначив цікавий формат заходу та висловив впевненість стосовно майбутньої палкої дискусії з зазначених питань. А також, наголосив на тому, що питання незалежності судової гілки влади в першу чергу базується на стабільності законодавства.

 Суддя 5ААС Олександр Кравець презентував присутнім тему щодо концепції розвитку судової влади України. Зокрема, звернув увагу на проблематику виконання рішень з'їздів суддів і інших органів суддівського самоврядування, необхідність розширення функціоналу Ради суддів України та Вищої ради правосуддя, перегляд процедур Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також межі участі громадськості (Громадської ради доброчесності) в кваліфікаційному оцінюванні та відборі суддів. 

 Тему психологічних, педагогічних та соціальних аспектів на здоров’я та особистість судді в сучасних умовах реформ, кризи та тотальної зневаги до професії розкрила суддя ОААС Лариса Зуєва. Спікерка зазначила, що ще на початку свого професійного шляху суддя одразу потрапляє в поле законодавчих заборон та обмежень, що згодом створює навантаження в професії. В доповіді наголошено на необхідності формування та виховання правової еліти в суспільстві.

 Захід організовано Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України за підтримки 5ААС, Національної асоціації адвокатів України та Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice».

 Повна трансляція заходу - https://cutt.ly/4f0yT8M