flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5ААС зобов’язав виборчу комісію зареєструвати кандидатів від УМП

05 жовтня 2020, 09:36

4 жовтня 2020 року колегія суддів 5ААС розглянула апеляційну скаргу  Одеської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області (далі – виборча комісія) на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 1 жовтня 2020 року у справі за позовом Одеської обласної організації Української морської партії Сергія Ківалова (далі – УМП).

Позовні вимоги стосувалися визнання протиправною постанови про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Одеської міської ради та зобов’язання зареєструвати кандидатів у депутати. В обґрунтування позову зазначено, що технічні помилки, що були допущені у поданому єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку №1 та №2 не дозволяють їх кваліфікувати як такі, що стають підставою для відмови у реєстрації.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 1 жовтня - 2020 року адміністративний позов УМП задоволено.  

Виборча комісія подала апеляційну скаргу на вищевказане рішення суду, в якій зазначено про неповне з’ясування судом І інстанції обставин, що мають значення для справи та про порушення норм матеріального права. Також, наголошено на недотриманні УМП вимог виборчого законодавства щодо почергового включення до  останніх у списку кандидатів.

Колегія суддів 5ААС вважає, що суд І інстанції дійшов вірного висновку щодо протиправності спірної постанови. Адже, при затвердженні Позачерговою Конференцією виборчих списків (єдиного та територіальних №1 та №2) було дотримано вимог виборчого законодавства. Встановлено наявність відповідних заяв від УМП про виключення із списків кандидатів, а також звернення цих осіб із заявами про відмову балотуватися. Таким чином, вказав невідповідності (технічні помилки) не можуть бути підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати.

За результатами розгляду, колегія суддів 5ААС постановила:

  • апеляційну скаргу виборчої комісії - залишити без задоволення.
  • рішення Одеського окружного адміністративного суду від 01 жовтня 2020 року -залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

З судовим рішенням у справі № 420/9763/20 можливо ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.