flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Висновок суду щодо реєстрації кандидата на посаду Одеського міського голови

05 жовтня 2020, 15:38

5 жовтня 2020 року колегія суддів 5ААС розглянула апеляційні скарги Одеської міської територіальної виборчої комісії, кандидата на посаду Одеського міського голови Дмитра Голубова на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року у справі за позовом щодо визнання протиправною та скасування постанови про реєстрацію кандидата на посаду Одеського міського голови.

Позовні вимоги стосувалися визнання протиправною та скасування постанови виборчої комісії про реєстрацію кандидата на посаду Одеського міського голови, висунутого Одеською міською організацією ПП "Блок Дмитра Голубова". Позивач вважає, що виборча комісія, маючи підстави для відмови в реєстрації Дмитра Голубова кандидатом на посаду, протиправно здійснила його реєстрацію. Адже грошова застава за висування кандидата не була внесена належним суб’єктом (зокрема, з рахунку організації політичної партії "Блоку Дмитра Голубова" або місцевої організації цієї партії вищого рівня).

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року адміністративний позов задоволено.

Під час розгляду справи, судова колегія 5ААС зазначила, що сплата грошової застави фізичною особою суперечить вимогам законодавства. Також, сплата цієї застави шляхом внесення готівки у відділенні банку та зарахування на рахунок відповідної територіальної виборчої комісії не може вважатися внесення застави організацією партії, що висунула кандидата на посаду або організацією відповідної партії вищого рівня, як того вимагає Виборчий кодекс України.

За результатами розгляду, колегія суддів 5ААС постановила:

  • апеляційні скарги виборчої комісії, кандидата на посаду Одеського міського голови Дмитра Голубова залишити без задоволення;
  • рішення Одеського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

З судовим рішенням у справі №420/9857/20 можливо ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.