flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5ААС наголосив на необхідності захисту особливо цінних земель природно-заповідного фонду України

08 жовтня 2021, 09:59

29 вересня 2021 року колегія суддів розглянула апеляційну скаргу Одеської обласної прокуратури  на рішення  Одеського окружного адміністративного суду від 17 червня 2021 року щодо визнання протиправним та скасування рішення Приморської сільради Татарбунарського району Одеської області № 797-VII від 09.10.2020 року стосовно надання дозволу на розробку проєкту землеустрою.

Це рішення стосувалося зокрема надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в довгострокову оренду строком на 49 років ТОВ «РИБАЦЬКА ГАВАНЬ» для розміщення інженерно-транспортної інфраструктури морського транспорту.

Позивач у справі - Заступник керівника Одеської обласної прокуратури в інтересах держави в особі КМУ, Державної екоінспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області).

Відповідач - Лиманська сільради Білгород-Дністровського району Одеської області

Крім того, у справі також брали участь треті особи: ТОВ «РИБАЦЬКА ГАВАНЬ», Національний  природний парк «Тузловські лимани».

Суд І інстанції позов Заступника керівника Одеської обласної прокуратури залишив без задоволення. Текст рішення - https://cutt.ly/XRhpKQ4

 

Під час апеляційного розгляду, колегія суддів наголосила, що захист навколишнього природного середовища є не лише обов’язком кожного, як це передбачено ст. 66 Конституції України, а й обов’язком публічної влади, яка має вживати передбачених законом заходів для охорони, захисту, збереження і відтворення природних видів рослинного і тваринного світу, об’єктів і земель природно-заповідного фонду.

Таким чином, фактично, предметом спору у цій справі є не захист порушених прав НПП «Тузловські лимани», а необхідність невідкладного захисту особливо цінних земель природно-заповідного фонду України.

За результатами розгляду справи, колегія суддів (суддя – доповідач Олександр Кравець) постановила:

  • апеляційну скаргу Одеської обласної прокуратури - задовольнити, рішення Одеського окружного адміністративного суду від 17 червня 2021 року - скасувати.
  • ухвалити по справі нове судове рішення:
  • адміністративний позов Заступника керівника Одеської обласної прокуратури - задовольнити.
  • визнати протиправним та скасувати рішення Приморської сільської ради Татарбунарського району Одеської області № 797-VII від 09.10.2020 року «Про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в довгострокову оренду строком на 49 років ТОВ «РИБАЦЬКА ГАВАНЬ» для розміщення інженерно-транспортної інфраструктури морського транспорту».

 

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

З судовим рішенням у справі №420/2512/21 можливо ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.