flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав МОЗ України надати інформацію щодо закупівлі вакцин

30 січня 2023, 15:01

25 січня 2023 року колегія суддів 5ААС розглянула апеляційну скаргу Громадянина Д по справі за позовом до Міністерства охорони здоров`я України на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 4 жовтня 2022 року.

Позовні вимоги стосувались визнання протиправними рішень МОЗ України про відмову у наданні публічної інформації щодо  копій угод на закупівлю вакцин, зокрема проти COVID-19 за бюджетні кошти та ін. Крім того, позивач просить зобов’язати МОЗ України надати вказану інформацію.

Суд I-ої інстанції 02 грудня 2021 року відмовив в задоволенні позову - https://reyestr.court.gov.ua/Review/106761898

Не погоджуючись з цим рішенням суду І інстанції, Громадянин Д. звернувся з апеляційною скаргою до П’ятого апеляційного адміністративного суду.

Під час апеляційного розгляду, колегія суддів зазначила, що відмова у наданні інформації є обґрунтованою у разі, якщо розпорядник в листі вказує, якому саме з інтересів загрожує розголошення запитуваної інформації, в чому полягає істотність шкоди цим інтересам від її розголошення, чому шкода від оприлюднення такої інформації переважає право громадськості знати цю інформацію в інтересах національної безпеки, економічного добробуту чи прав людини.

Крім того, судом апеляційної інстанції зазначено, що відповідач не виконав свій обов'язок щодо надання належних та допустимих доказів в підтвердження наявності підстав для відмови у надані запитуваної інформації, та, відповідно, не довів суду законності відмови у наданні публічної інформації.

Таким чином, за результатами розгляду, колегія суддів 5ААС постановила:

- задовольнити апеляційну скаргу Громадянина Д.;

- рішення Одеського окружного адміністративного суду від 4 жовтня 2022 року скасувати та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позов Громадянина Д;

- визнати протиправною відмову МОЗ України у наданні інформації на інформаційний запит Громадянина Д. від 30.06.2021;

- зобов’язати МОЗ України надати публічну інформацію на запит від 30.06.2021 з урахуванням висновків суду.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Детальніше - https://reyestr.court.gov.ua/Review/108591773