flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5ААС скасував рішення райради, яким включено до складу села особливо цінні заповідні землі

24 березня 2023, 15:41

17 березня 2023 року колегія суддів 5ААС розглянула апеляційні скарги Національного природного парку «Тузловські лимани» та Одеської облпрокуратури на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2021 року.

Нацпарк «Тузловські лимани» звернувся до суду з позовом до Татарбунарської районної ради Одеської області та Білгород-Дністровської районної ради.

Позовні вимоги стосувались визнання протиправним та скасування рішення Татарбунарської районної ради «Про встановлення меж с. Приморське на території Приморської сільської ради Татарбунарського району Одеської області» №740-VII від 19.06.2020 р.

Позивач зазначив, що вказаним рішенням розширено межі с. Приморське за рахунок земель державної власності, які входять до меж територій Нацпарку «Тузловські лимани» без відповідної правової підстави.

Суд першої інстанції відмовив в задоволенні позову - https://reyestr.court.gov.ua/Review/100618017

Не погоджуючись з цим рішенням Нацпарк та Одеська обласна прокуратура подали апеляційні скарги.

Під час апеляційного розгляду, колегія суддів зазначила, що включення до меж населеного пункту земель (в тому числі частини водойм) з природоохоронним статусом (що безумовно потягне зміну їх власника) є питанням загального інтересу і таким, що впливає на основоположні права людини, зокрема, в частині екологічних прав.

Таким чином, наголошено, що спірне рішення №740-VII прийнято не на підставі, не у межах повноважень та не у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; необґрунтовано, тобто без урахування усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення; непропорційно, зокрема без дотримання необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод (зокрема, екологічних прав) та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення; без урахування права особи на участь у процесі прийняття рішення.

За результатами розгляду, колегія суддів 5ААС постановила:

  • Задовольнити апеляційні скарги Нацпарку «Тузловські лимани» та Одеської обласної прокуратури.
  • Рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2021 року – скасувати.
  • Прийняти постанову, якою позовні вимоги Нацпарку «Тузловські лимани» – задовольнити.
  • Визнати протиправним та скасувати рішення Татарбунарської районної ради Одеської області «Про встановлення меж с.Приморське на території Приморської сільської ради Татарбунарського району Одеської області» від 19 червня 2020 року №740-VII.

Детальніше - https://reyestr.court.gov.ua/Review/109634663

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.