flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд наголосив на необхідності дотримання процедури прийняття рішень міграційною службою

03 травня 2023, 14:07

Сьогодні колегія суддів 5ААС розглянула апеляційну скаргу ГУ ДМС в Одеській області на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 січня 2023 року по справі за позовом громадянки РФ Ю.В. до ГУ ДМС в Одеській області.

Ю.В. звернулась до суду з позовом, в якому просила визнати протиправним та скасувати рішення ГУ ДМС в Одеській області щодо скасування дозволу на імміграцію в Україну та про відмову в оформленні (видачі) посвідки на постійне проживання. Крім того, просила зобов’язати контролюючий орган оформити та видати посвідку на постійне проживання.

З матеріалів справи вбачається, що у 2002 році позивачка емігрувала до України, а 14.06.2003 вступила у шлюб із громадянином України. 30.05.2006 отримала в Україні РНОКПП. У 2012 році звернулася із заявою про надання їй посвідки на постійне проживання на території України. За результатами перевірки відомостей, викладених у заяві та доданих документах, 03.07.2012 їй надано дозвіл на імміграцію та видано посвідку на постійне проживання.

Суд I-ої інстанції адміністративний позов задовольнив ЧАСТКОВО. Зокрема, судом визнано протиправним та скасовано обидва спірні рішення та зобов’язано ГУ ДМС в Одеській області розглянути ЗВЕРНЕННЯ позивача щодо обміну та видачі посвідки на постійне проживання.

Деталі – https://reyestr.court.gov.ua/Review/108483544

Не погоджуючись з цим рішенням суду, ГУ ДМС в Одеській області звернулось з апеляційною скаргою до 5ААС.

Під час апеляційного розгляду, колегія суддів погодилась з висновками суду І-ої інстанції, що у матеріалах справи не міститься доказів про надання позивачкою Ю.В, підроблених документів або що зазначені в них відомості є неправдивими.

Таким чином, за результатами розгляду, колегія суддів 5ААС постановила:

  • відмовити у задоволенні апеляційної скарги ГУ ДМС в Одеській області
  • рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 січня 2023 року залишити без змін.

Повний текст постанови 5ААС буде виготовлено протягом 10 днів.

Звертаємо увагу шановних засобів масової інформації та громадських активістів, що справа розглядалась в межах позовних вимог та з урахуванням чинних норм законодавства. В адміністративному процесі саме суб’єкт владних повноважень (в цьому випадку ГУ ДМС в Одеській області) зобов’язаний довести правомірність свого рішення.

Просимо не поширювати заздалегідь неперевірену інформацію, що містить наклеп та може бути розцінена як тиск на суддів 5ААС.