flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд став на бік Овідіопольської громади, підтвердивши порушення ТОВ "Агро-Долина" норм діючого законодавства у сфері містобудівної діяльності

07 березня 2019, 13:12

06 березня 2019 року колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Ніни Вербицької, суддів Олександра Джабурія та Костянтина Кравченка розглянула апеляційну скаргу ТОВ “Агро-Долина” на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 26 листопада 2018 року по справі №1540/4342/18 за адміністративним позовом ТОВ “Агро-Долина” до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області.

Позовні вимоги стосувалися визнання протиправними та скасування наказу № 118П від 13.07.2018 про проведення позапланової перевірки ТОВ “Агро-Долина” щодо дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт, а також постанови про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності, яка прийнята за результатами такої перевірки.

Під час апеляційного розгляду справи судом встановлено, що 11 липня 2018 року ініціатором проведення перевірки була ГО “Рада громадської безпеки”, яка повідомила ДАБІ в Одеській області про самовільну побудову комбікормового заводу (зернового елеватору) в смт. Великодолинське, Овідіопольського району Одеської області.

За результатами перевірки встановлено, що в Одеській області, Овідіопольського району, смт. Великодолинське, ТОВ “Агро-Долина” незаконно збудовано невиробничу будівлю з улаштованими до неї восьми баштами. Про факт самовільно збудованих споруд свідчить відсутність інформації про них у державних інформаційних реєстрах.

В суді представник позивача зазначив, що ним не заперечується факт самочинного будівництва. Більш того, позивач вказав, що вже виконує припис про усунення порушень від 06 серпня 2018 року.

Апеляційним судом підтримані доводи Одеського окружного адміністративного суду, що даному будівництву органом ДАБК правомірно присвоєний середній клас наслідків, який потребує обов`язкового узгодження з державними органами архітектурно-будівельного контролю.

Матеріали справи містять обґрунтоване позивачем завдання негативного впливу мешканцям смт. Великодолинське існуванням незаконно побудованого заводу (зернового елеватору) у вигляді цілодобового шуму, шкідливих викидів. Оскільки ТОВ “Агро-Долина” здійснило будівництво такого масштабу без жодного дозвільного документу на виконання будівельних робіт, апеляційний суд погодився з позицією ДАБІ про необхідність та обґрунтованість проведення подальшої перевірки та притягнення ТОВ “Агро-Долина” до відповідальності.

Колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду постановила:
* апеляційну скаргу ТОВ “Агро-Долина” залишити без задоволення;
* рішення Одеського окружного адміністративного суду від 26 листопада 2018 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

З судовим рішенням у справі №1540/4342/18 можна буде ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень після виготовлення їх повних текстів.

З інформацією щодо суспільного резонансу справи можна ознайомитись за посиланнями:
👉 https://youtu.be/nLwoa_A_clE
👉 https://youtu.be/w9vtObER5uA
👉 http://odessa-daily.com.ua/…/rgb-hronologiya-borby-grazhdan…

Прес-служба суду