flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5 ААС визнав позовні вимоги Миколаївської міської ради необґрунтованими

12 квітня 2019, 13:51

11 квітня 2019 року колегія суддів 5 ААС розглянула апеляційні скарги Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради (далі – Департамент ЖКГ) та ТОВ «Місто для людей» на рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 17 грудня 2018 року по справі за позовом Миколаївської міської ради до Департаменту ЖКГ, Конкурсної комісії з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Миколаєва (далі – Конкурсна комісія). У справі на стороні відповідачів також брала участь третя сторона, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору – ТОВ «Місто для людей».

Позовні вимоги стосувалися встановлення відсутності компетенції Департаменту ЖКГ на прийняття рішення щодо призначення управителя багатоквартирних будинків м. Миколаєва та укладення договорів з переможцем конкурсу, а також визнання протиправними рішень та дій Конкурсної комісії та скасування протоколів.

Нагадуємо, 17 грудня 2018 року судом І-ої інстанції позов задоволено частково.

Текст рішення суду І-ї інстанції → http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78982777

Судом під час апеляційного розгляду встановлено, що звернення з цим позовом обґрунтовувалось на запереченнях міської ради щодо можливості Департаментом ЖКГ вирішувати питання у сфері призначення управителя багатоквартирного будинку на певній території, оскільки на думку позивача, вказані повноваження належать безпосередньо виконавчому комітету ради та обумовлене незгодою їх рішенням Конкурсної комісії про переможця конкурсу.

Також, встановлено, що міська рада, звертаючись до суду з позовом, не діяла на захист свої прав та інтересів, не ставила питання щодо компетенції між позивачем та іншим суб’єктом владних повноважень, оскаржувані рішення та дії ніяким чином не порушують її права та інтереси, що позбавляє суд можливості перевірити їх на предмет відповідності вимогам чинного законодавства, обґрунтованості та іншим критеріям для визначення правильності їх прийняття та вчинення.

За результатами розгляду, колегія суддів Пятого апеляційного адміністративного суду постановила:

  • задовольнити апеляційні скарги ТОВ «Місто для людей Миколаїв», Департаменту ЖКГ;
  • скасувати рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 17 грудня 2018 року;
  • прийняти нову постанову, якою у задоволенні адміністративного позову Миколаївської міської ради до Департаменту ЖКГ, Конкурсної комісії, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів, ТОВ «Місто для людей Миколаїв» – відмовити.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

З судовим рішенням у справі №400/2509/18 можна буде ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.