flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розглянув справу щодо скасування містобудівних умов та обмежень для проектування об'єкта будівництва на вул. Академічній, 30.

05 березня 2020, 16:24

04  березня 2020 року колегія суддів 5ААС розглянула апеляційні скарги Департаменту архітектури та містобудування ОМР, КП “Міське капітальне будівництво”, СТ “Будова-Отрада”, ТОВ “МКВ-2017” на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 08 листопада 2019 року по справі за позовом до Департаменту архітектури та містобудування ОМР щодо визнання протиправним та скасування наказу, а також наданих на підставі наказу містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва.

Суть позову: визнання протиправним та скасування наказу від 02.01.2018 року №01-06/241 та наданих на підставі такого наказу містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва №03. На думку позивача, зазначені містобудівні умови та обмеження на будівництво об’єкта нерекреаційного призначення впливають на його права і інтереси як мешканця м Одеси.

Прим. відповідно до ст. 50 Земельного кодексу України, до земель рекреаційного призначення належать землі, які використовуються для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 08 листопада 2019 року позов задоволено. Текст рішення суду І інстанції – http://reyestr.court.gov.ua/Review/85735339

Під час апеляційного розгляду, суд зазначив, що скасування містобудівних умов та обмежень може здійснюватись зокрема головними інспекторами будівельного нагляду в порядку здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду у разі невідповідності містобудівних умов та обмежень містобудівному законодавству, містобудівній документації на місцевому рівні, будівельним нормам, стандартам і правилам. Втім, позивач не надав до суду жодних доказів звернення до уповноважених осіб органів державного архітектурно-будівельного нагляду з приводу невідповідності містобудівних умов та обмежень містобудівному законодавству, містобудівній документації на місцевому рівні, будівельним нормам, стандартам і правилам.

За результатами розгляду, колегія суддів 5ААС постановила:

  • апеляційні скарги Департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради, КП “Міське капітальне будівництво”, СТ “Будова-Отрада”, ТОВ “МКВ-2017” на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 08 листопада 2019 року – задовольнити.
  • рішення Одеського окружного адміністративного суду від 08 листопада 2019 року скасувати та прийняти нову постанову, якою відмовити у задоволенні позову до Департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради в повному обсязі.

Крім того, окремою ухвалою суду, встановлено місячний строк для Департаменту ДАБІ у Одеській області (з моменту отримання ухвали) для повідомлення суду щодо вжитих в порядку здійснення державного архітектурного-будівельного нагляду, заходів з приводу перевірки встановлених при розгляді справи порушень закону. У разі наявності підстав, передбачених законодавством, зобов’язати Департамент ДАБІ у Одеській області вжити відповідні заходи реагування.

З судовим рішенням у справі № 420/4111/19 можливо буде ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.