flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення суду щодо правомірності звільнення зі служби в Нацполіції України

18 червня 2020, 14:51

10 червня 2020 року колегія суддів 5ААС розглянула апеляційну скаргу ГУНП в Одеській області на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 19 лютого 2020 року у справі за позовом Особи N про поновлення на публічній службі.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 19 лютого 2020 року частково задоволено позовні вимоги, а саме: визнано протиправним та скасовано наказ «По особовому складу»; поновлено позивача на посаді інспектора сектору реагування патрульної поліції; стягнуто грошове забезпечення за час вимушеного прогулу. Текст рішення суду І інстанції http://reyestr.court.gov.ua/Review/87796754.

Колегією суддів 5ААС встановлено, що предметом спору у цій справі є перевірка правомірності звільнення позивача зі служби в Нацполіції України у зв’язку з висновками службового розслідування. Зазначено, що судом І інстанції не надано жодної правової оцінки обставинам, які безпосередньо стосуються вчинення позивачем спірних дій, які стали предметом службового розслідування та підставою для подальшого звільнення позивача зі служби, а також не перевірено висновки ГУНП в Одеській області на предмет наявності чи відсутності у діях позивача складу дисциплінарних  проступків, встановлених під час проведення службового розслідування. Крім того, судом І інстанції жодним чином не досліджено зібраних у матеріалах справи доказів, а саме висновку службового розслідування, постанов у справах про адміністративне правопорушення, а також пояснень фізичних осіб, притягнутих позивачем до адміністративної відповідальності. Вказані порушення суду першої інстанції норм процесуального права на думку колегії суддів є обов’язковою підставою для скасування оскаржуваного рішення суду.

 

Враховуючи вказані порушення норм процесуального права, а також те, що судове рішення має бути обґрунтованим, з метою справедливого та неупередженого вирішення судом спору у сфері публічно-правових відносин, колегія суддів 5ААС вважає за необхідне вийти за межі вимог апеляційної скарги ГУНП в Одеській області та надати правову оцінку наказу ГУНП в Одеській області про притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності. (ст. 308 ч.2 КАС України)

 Отже, наголошено, що не можуть бути підставою для видання наказу про притягнення поліцейського до дисциплінарної відповідальності дисциплінарні проступки, вчинені більш ніж за 6 місяців до його видання.

Також, визнано необґрунтованими висновки ГУНП в Одеській області про можливу наявність у діях позивача ознак вчинення кримінальних правопорушень, так як такі висновки не підтверджені належними доказами.

Варто зазначити, що у межах спірних правовідносин адміністративним судом не вирішується питання доцільності притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності та звільнення позивача зі служби в поліції, а перевіряється виключно законність таких рішень, станом на момент їх прийняття.

Враховуючи характер вчинених позивачем порушень, відсутність тяжких наслідків від таких порушень, відсутність у позивача непогашених дисциплінарних стягнень з 2015 року, стаж служби позивача в органах внутрішніх справ та ін., колегія суддів 5ААС вважає такі порушення недостатніми для дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення.

 

За результатами апеляційного розгляду колегія суддів постановила:

  • частково задовольнити апеляційну скаргу ГУ НП в Одеській області;
  • рішення Одеського окружного адміністративного суду від 19 лютого 2020 року – скасувати, прийнявши у справі нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги Особи N;
  • визнати протиправним та скасувати наказ ГУНП в Одеській області «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності окремих поліцейських Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області», в частині притягнення Особи N до дисциплінарної відповідальності;
  • визнати протиправним та скасувати наказ ГУНП в Одеській області «По особовому складу»;
  • поновити Особи N на посаді інспектора сектору реагування патрульної поліції з 30 листопада 2019 року;
  • стягнути з ГУНП в Одеській області на користь Особи N середнє грошове забезпечення за час вимушеного прогулу.

 

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

З судовим рішенням у справі № 420/7683/19 можливо буде ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.