flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5ААС розглянув справу щодо правомірності реєстрації кандидата на посаду Одеського міського голови Труханова Г.Л.

29 вересня 2020, 18:49

29 вересня 2020 року колегія суддів 5ААС розглянула апеляційну скаргу кандидата на посаду Одеського міського голови Кузаконя М.В. на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 25 вересня 2020 року у справі за позовом до Одеської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області.

У справі також бере участь третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору - кандидат на посаду Одеського міського голови Труханов Г.Л.

Позовні вимоги стосувалися визнання протиправною та скасування постанови Одеської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області від 22.09.2020 року №26 про реєстрацію кандидата на посаду Одеського міського голови на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року Труханова Г.Л.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 25 вересня 2020 року у задоволенні позову відмовлено.  

Під час апеляційного розгляду, колегія суддів 5ААС зазначила, що поділяє позицію суду І інстанції про те, що Труханов Г. Л. навів достовірні дані про наявність у нього громадянства України. Також, було наголошено, що відповідно до вимог діючого законодавства, Одеська міська територіальна виборча комісія не мала підстав для відмови Труханову Г. Л. в реєстрації кандидатом на посаду Одеського міського голови.

Суд апеляційної інстанції не досліджує та не надає оцінку доказам, що надані учасниками справи про наявність або відсутність у Труханова Г. Л. громадянства Російської Федерації, оскільки питання законності перебування цієї особи на посаді міського голови та отримання ним доступу до державної таємниці повинно розглядатися в іншій правовій площині, а не в рамках виборчого процесу на стадії реєстрації кандидатом на посаду Одеського міського голови.

 

За результатами розгляду, колегія суддів 5ААС постановила:

  • апеляційну скаргу кандидата на посаду Одеського міського голови Кузаконя Михайла Вікторовича – залишити без задоволення
  • рішення Одеського окружного адміністративного суду від 25 вересня 2020 року – залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

З судовим рішенням у справі №420/9420/20 можливо ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/