flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зарплата працівників апарату суду 5 тис. грн: недофінансування чи дискримінація?

08 вересня 2021, 13:04

Питання критичної ситуації з оплатою праці працівників апаратів судів обговорюється вже не вперше на різних рівнях. Однак, незважаючи на це, вимушена констатувати, що довгі політичні суперечки та затягування з вирішенням цього питання не тільки негативним чином впливають на якість судочинства в цілому, але й свідчать про дискримінацію працівників апаратів судів порівняно з державними службовцями інших органів влади.

Зокрема, передбачені Законом України «Про державний бюджет на 2021 рік» та кошторисами судів видатки на оплату праці працівників апарату суду покривають лише обов’язкові виплати. Так, за офіційною інформацією Державної судової адміністрації України, середня заробітна плата в усіх судах України дорівнює 11 400 грн. (з урахуванням 1 матеріальної допомоги). Водночас реальна картина у місцевих загальних та апеляційних судах демонструє, що у державних службовців судів, які належать до категорії В (а це близько 60% працівників апарату – секретарі судового засідання, секретарі суду, судові розпорядники, провідні та головні спеціалісти структурних підрозділів), заробітна плата є нижчою за 5 000 грн.

«Сувора» реальність

Натомість інакша ситуація спостерігається щодо оплати праці державних службовців в інших державних органах.

Спостерігаючи, як досвідчені кадри з нашого суду почали переходити працювати до інших державних органів, я зробила відповідні запити щодо рівня заробітної плати, надбавок і премії в останніх. З отриманих відповідей стало очевидним, що, незважаючи на один рівень посадових окладів, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 13 січня 2021 року №15, державні службовці інших органів влади отримують вищу заробітну плату за рахунок регулярної виплати надбавок і премій. Так, у І півріччі 2021 року середній розмір надбавок державних службовців Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області коливався від 50% до 155% за посадою, а державні службовці Головного управління Державної податкової служби в Одеській області отримували доплати від 140% до 300% до посадового окладу державного службовця. Окрім того, всім працівникам у цих органах щомісяця виплачувалась премія у розмірі 20%.

 

 

Детальніше - Юридична практика