flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нацпарк "Тузлівські лимани" на Одещині виграв справу у суді та зберіг свої землі

28 березня 2023, 13:24

У розширення меж села потрапили, зокрема, землі державної власності Національний парк "Тузловські лимани" захистив свої території у судовому спорі проти Білгород-Дністровської райради. Суд визнав рішення Татарбунарської районної ради, яке включало землі національного парку у межі населеного пункту, незаконним та його було скасовано.

Відповідне рішення ухвалив 17 березня П'ятий апеляційний адміністративний суд. У червні 2020 року Татарбунарська районна рада, яка пізніше стала частиною Білгород-Дністровського району, прийняла рішення про збільшення площі села Приморське з 496 до 1101 гектарів за рахунок земель національного парку "Тузловські лимани". У розширення меж потрапили, зокрема, землі державної власності, що знаходяться на території нацпарку: акваторії лиману Малий Сасик, частини території Піщаного пересипу (29-31 км), ділянки прибережної захисної смуги лиману Малий Сасик біля курортної зони Расєйка.

Проте апеляційний суд встановив, що депутати прийняли це рішення поза межами своїх повноважень та порушили Конституцію та закони України, не забезпечивши достатнього балансу між інтересами людей та захистом природи. Відсутність стратегічної екологічної оцінки збільшення площі села створила ризики для довкілля. Адвокат національного парку повідомив, що районні чиновники можуть звернутися до Верховного Суду.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що на Одещині відкрили кримінальне провадження щодо незаконного привласнення суден Українського Дунайського пароплавства, що перебувають у порті Південний. Ще у 2013 році пароплавство вирішило передати 8 ліхтерів компанії "Сісайд (Україна)" з порту Південний. Для внутрішньопортових перевезень та накопичення зернових вантажів.


Джерело: Коментарі.ua